pirmdiena, 2011. gada 7. novembris

Piedzīmā cukurvāverītes!




Mūsu audzētavā piedzima divas cukurvāverītes. Mazuļi pagaidām dzīvo ar vecākiem, bēt drizumā viņi vares doties jaunājā majā. Pieteikties rezervēšanai var pa telefonu 28818960.

Cukurvāvere pieder pie somaiņu dzimtas. Ķermeņa garums - 12-32 cm, astes garums - 15-48 cm. Sver 95-160g. No priekškājas piektā pirksta gar sāniem līdz pakaļkājai stiepjas ādas lidplēve. Uz krūtīm tai atrodas specifisks ādas dziedzeris. Soma ir labi attīstīta, ar 4 piena dziedzeriem. Cukurvāverīte var planēt tālumā līdz pat 55 m. Tie ir nakts dzīvnieki. Dienu pavada ligzdās, ko būvē no lapām. Materiālu ligzdām nes ar astes palīdzību. Grūsnība ilgst 3 nedēļas, dzimst 1-3, biežāk 2 mazuļi. Jaunie dzīvnieki kļūst patstāvīgi 4 mēnešu vecumā. Cukurvāveres vidēji dzīvo 8-12 gadus.

Turēšana: Būra izmēriem jābūt vismaz 50x50x80 cm. Ļoti labi piemēroti ir augsti un lieli putnu būri. Būrī nepieciešams izvietot putnu būrīšus, kur cukurvāverīte guļ pa dienu. Šim nolūkam var izmantot arī plastmasas mājiņas kāmjiem. Ligzdiņas jātīra 2 reizes nedēļā, bet būri 1 reizi nedēļā. Būrī nepieciešams izvietot ozola, gobas vai citu koku zarus. Nepieciešams arī ievietot riteni, kur cukurvāvere varēs skraidīt. Nedrīkst izmantot stiepļu riteņus, jo dzīvnieks var iegūt traumas. Nav vēlams turēt cukurvāveri kopā ar kāmjiem, žurkām un citiem grauzējiem, jo cukurvāvere var nogalināt tos. Kā spēļmantiņas var izmantot kaķu un putnu spēļmantiņas. Cukurvāvere ir sabiedrisks dzīvnieks. Padomājiet, vai varēsiet nodrošināt dzīvniekam uzmanību. Cukurvāveru tēviņus vēlams kastrēt. Kastrētiem tēviem ar laiku galva paliek plika. Tēviņiem uz galvas ir speciāls dziedzeris, ar ko tas iezīmē teritoriju - dziedzera sekrētam ir salds muskusa aromāts. NEDRĪKST turēt kopā divus tēviņus, mātītes – drīkst.

Ēdināšana: Oposuma pamatbarība - kukaiņi - tie satur dzīvei nepieciešamas vielas (hitīns, piemēram) 50% no raciona jābūt kukaiņiem - circeņi, sienāži, miltu tārpi. Kukaiņus apber ar kalcija pulveri. Viena ēdienreizē var dot 4 sienāžus, vai 10 miltu tārpus. Kā alternatīvu kukaiņiem var dot jaundzimušus pelēnus, olas un kaķu konservus, ka arī bērnu biezienīšus ar vistu. 40 % no raciona jābūt sulām un nektāriem - var dot nektārus, kas domāti lori papagaiļiem. Jādot arī augļus un dārzeņus (10% no raciona) - NEDRĪKST dot sīpolus, lapu zaļumus. Vājpiena biezpiens, dabiskais jogurts. Var dot bērnu pārtiku - bez konservantiem, saldinātājiem. Cukurvāverei garšo rieksti, bet jābūt uzmanīgiem - pārmēru tos lietojot, var izraisīt aknu taukaino deģenerāciju. Optimāli ir dot 2-3 ciedru riekstiņus dienā. Lai pasargātu gremošanas traktu un sekmētu tā darbību, ieteicams dot medu, taču ne vairāk kā 1-2 reizes nedēļā.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Piezīme. Tikai šī emuāra dalībnieks var publicēt komentārus.