otrdiena, 2012. gada 26. jūnijs

 Pirmie burunduka mazuļi audzētavā !

 (pirmais ''Laimes putns''burunduks Boris.)

 Mūsu audzētavā pirmo reiz piedzima burunduka mazuļi. Burunduka māte un tēvs bija atvēsti no dažādām vietām.Tēviņš Boris bija nopirkts Rīgā, Dino zoo veikalā, mātīte Betta bija atvēsta no Lietuvas audzētavās. Pārītim no sākuma bija diezgan sarežģītas attiecības, bet ar laiku viņi ļoti sadraudzējas.Rezultātā pasaulē ierādās seši mazie bērniņi.

No visiem savvaļas grauzējiem tieši burunduks ir vispiemērotākais turēšanai mājās. Krāšņs kažociņš, pūkaina aste, graciozitāte un možums, kā arī daudzas burunduka izdarības atgādina vāveri. Tomēr burunduks ir mazāka auguma, tādēļ tam pietiek ar mazāku dzīves telpu.Naktī zvēriņš guļ, bet dienā ir aktīvs - tas ir ļoti ērti burunduka dzīves novērošanai un kontaktiem ar mazo radībiņu. Vairums burunduku ātri pierod pie cilvēkiem un labprāt ņem
baribu no rokam.                                                                                                                           (Drošākais mazulis)
Pēc pirmajām divām - trijām būrītī pavadītajām    nedēļām, var izlaist burunduku pastaigā pa istabu. Ja zvērēnu regulāri baro no rokas, ievērojot klusumu un neveicot straujas kustības, tad drīz vien burunduks kļūst pavisam draudzīgs, drošs un nebēg slēpties no saimniekiem.
Dabā burunduki dodas ziemas guļā rudenī un guļ līdz marta beigām. Mājas apstākļos zvēriņi ziemā kļūst mazkustīgi, reizēm pat nedēļām ilgi nerādās ārā no sava midzenīša, bet tomēr periodiski mostas, lai paēstu un paskraidītu.  Burunduka dzīves ilgums ir aptuveni pieci gadi.
Pieaudzis burunduks ir 14 -15 cm garš. Burunduks dienā ir aktīvs, bet naktī guļ. Ziemā tas samazina savu aktivitāti un vairāk guļ, retumis izlien no mājiņas lai izkustētos un paēstu. Dzīves ilgums vidēji 7 gadi. Grūsnība - 30 dienas, piedzimst 2 - 10 mazuļi (tie ir akli un kaili). Regulāri jāpārbauda zobu stāvokli. Burunduki ļoti slikti pacieš karstumu un tiešus saules starus, jau pie + 25 OC var rasties veselības traucējumu. 
Turēšana: tur būrī ar metāla stiepļu restojumu. Minimālie būra izmēri (vienam dzīvniekam) 80 x 50 x 50 cm. Būri aprīko ar mājiņu, kāpnēm, tuneļiem, plauktiņiem. Vienā būra stūrī ierīko tualeti. Kad burunduks pieradināts var laist pastaigā pa dzīvokli, vasarā var turēt ārā voljērā (ēnainā vietā). Būri novieto tālāk no apsildīšanas ierīcēm un pasargā jo caurvēja un tiešiem saules stariem. Burunduki ir tīrīgi dzīvnieki, tāpēc vispārējo būra dezinfekciju var veikt reizi mēnesī.      

                                                                                                                             (Taupīgais mazulis)
Ēdināšana: Kā pamatbarību izēdina zooveikalos   nopērkamo speciālo barību, kas paredzēta grauzējiem vai   mājas seskiem. Papildus dod : *)svaigus un labas kvalitātes (nomazgātus) augļus un dārzeņus (āboli, bumbieri, gurķi, tomāti, burkāni, salāti, utt.) *)zaļbarību (lucernu, pienenes), sienu, ziemā - diedzētus graudus, *)dažādus riekstus, *)žāvētus augļus (vīģes, rozīnes utt), *) koku zarus (ābeles, bērza, papeles, apses, vīnogu dzinumi), *)kukaiņus, sienāžus, miltu tārpus, mazu gliemežus, *)minerālbarību (zooveikalos nopērkami - minerālu akmeņi + krīts). Zaļumus izēdina pakāpeniski.










    
                                                                                                   (Mātīte Betta)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Piezīme. Tikai šī emuāra dalībnieks var publicēt komentārus.