svētdiena, 2012. gada 23. decembris

 

PIRMIE ĀFRIKAS SUSURI(GRAPHIURUS MIRINUS) PIEDZIMA AUDZĒTAVĀ 

''lAIMES PUTNS''




  Āfrikas susuru pāris tika atvēsts uz Mūsu audzētavu pus gadu atpakaļ. Mīļie,interesanti dzīvnieciņi slēpjas koka mājiņa un ilgi nerībēja iet uz kontaktu.  Kādu laiku atpakaļ izlasīju par to, kā Āfrikas susuru mīļākais ēdiens medus. Cienājam dzīvnieciņus ar šo  ēdienu un viņi ne tikai izgāja no savas mājiņas bet arī uzdāvināja četras smukas mazuļus.

Āfrikas susuris ir grauzējs, kas savvaļā sastopams Eiropā, Āzijā, Āfrikā. Susuris ir līdzīgs pelei ar lielām tumšām acīm, kuplu, pūkainu asti. Ziemas guļā var pavadīt pat līdz 6 mēnešiem, ja ir pietiekami vēss, tikai retu reizi izlienot paēst. Uzbarojas galvenokārt vasaras mēnešos. Ziemas guļa ir nepieciešama (kaut vai tikai pāris mēnešus). Lieliski kāpelē pa kokiem. Pieaudzis susuris ir 6 - 19  cm garš, 15 - 100 (200) gr smags, svaru var sasniegt vasasras beigās. Dzīves ilgums 5 - 6 gadi. Dzimumbriedumu sasniedz pēc pirmās ziemas guļas.  Grūsnība - 21- 32 dienas, piedzimst 2 - 4 mazuļi. Mazuļi dzimst akli, kaili un nevarīgi, acis atveras pēc 8 dzīves dienas. Vairāk aktīvs naktī. Uzturas mazās grupās, atkarībā no barības daudzuma. Neņemt aiz astes, susurim tas ir sāpīgi un tiek zaudētas astes spalvas spalva.
Turēšana : tur būrī ar smalku metāla restojumu vai stikla vivārijos, terārijos. Minimālie būra izmēri 40 x 50 x 40 cm. Būri aprīko ar mājiņu, riteni, tuneļiem, koku zariem. Būri novieto tālāk no apsildīšanas ierīcēm un pasargā no caurvēja un tiešiem saules stariem. Regulāri tīra un dezinficē būri (1 reizi nedēļā). Ja susuris izbēdzis, atpakaļ ievilināt būrī var ar medu vai kļavu sīrupu.
Ēdināšana : kā pamatbarību izēdina zooveikalos nopērkamo speciālo barību pundurkāmjiem vai papagaiļiem (nepieciešami smalki grauzdiņi un sēklas). Papildus dod : *)svaigus un labas kvalitātes augļus (āboli, bumbieri, zemenes, utt.),*) žāvētus augļus, riekstus *)miltu tārpus, mazus zoofobu kāpurus*)augļu koku zarus, *) augļu, ziedu nektāru, vai medu, vai kļavu sīrupu (viens no uzskaitītajiem ir obligāti), *)minerālbarību (zooveikalos nopērkami - minerālu akmeņi). Pie zaļo augu izēdināšanas pieradināt pakāpeniski. Barības trauks vēlams keramikas, smags. Barību maina katru dienu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Piezīme. Tikai šī emuāra dalībnieks var publicēt komentārus.